or simply "pissing around and pissing us off", according to a certain individual.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006

Ακίνδυνη Μεταβατικότητα

Τι θέση, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να έχουμε απέναντι στην τρομοκρατία;

Κοιτάξτε, θα έλεγα πως, αν ειδωθεί σαν μακρόχρονη κατάσταση, είμαι εντελώς ενάντιος στην τρομοκρατία. Αλλά η τρομοκρατία μπορεί να είναι μια αναγκαία πρακτική για μια μεταβατική περίοδο. Κατά περιόδους είναι αναγκαίο για μια χώρα να έχει, για ορισμένο διάστημα, την εμπειρία κάποιας μορφής τρομοκρατίκής βίας. Όπως θα καταλαβαίνετε, είναι δυνατόν η τρομοκρατία να ασκηθεί με θετικό τρόπο. Και είναι εξίσου δυνατόν η ελευθερία να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Η προσωπική μου εντύπωση, απολύτως αληθής για τον δυτικό κόσμο, είναι πως στις ΗΠΑ π.χ. γινόμαστε μάρτυρες της μετάβασης από την τρομοκρατία στην ελευθερία. Και κατά τη διάρκεια της μετάβασης αυτής ίσως είναι αναγκαίο να διατηρηθούν ορισμένες τρομοκρατικές πρακτικές, όχι σαν κάτι μόνιμο, αλλά σαν ένας προσωρινός διακανονισμός.

Συνέντευξη του αγιατολάχ Αθηνών θεωρητικού του φιλελευθερισμού Χριστόδουλου Φρήντριχ Χάγιεκ το 1981 στην χιλιανή εφημερίδα El Mercurio.

Σε φιλελεύθερη απόδοση εμού του ιδίου. Όπου τρομοκρατία διάβαζε δικτατορία, όπου δυτικός κόσμος Νότια Αμερική και όπου ΗΠΑ Χιλή.

(update: η συνέντευξη στα αγγλικά)

8 σχόλια:

Φειδίας είπε...

Στὴν πραγματικότητα, ἡ Τρομοκρατία εἶναι ἱστορικῶς ἄρρηκτα συνδεδεμένη μὲ τὸν Δυτικὸ Διαφωτισμὸ καὶ τὸν Ὀρθολογισμό-Ῥασιοναλισμό. Γιὰ τὴν ἀκρίβεια, αὐτὸς τοῦτος ὁ ὅρος «Τρομοκρατία» ἐπλάσθη ἀπὸ τὴν Ἱστορία ἀκριβῶς γιὰ νὰ ὀνομάσει τὴν ἐπικράτηση τοῦ Δυτικοῦ Διαφωτισμοῦ διὰ τῆς λαιμητόμου. Ὁ τρομοκράτης, λοιπόν, εἶναι ὁ πρόγονος τοῦ ὀρθολογιστοῦ. Ἡ βία εἶναι ἡ μαμὴ τῆς Ἱστορίας!

akindynos είπε...

Ξέχασα να βάλω σύνδεσμο στην αγγλική μετάφραση της συνέντευξης, για το αρχείον.

Μα η τρομοκρατία/δικτατορία είναι μόνο ένα μέσο. Εφόσον οδηγεί στον οικονομικό φιλελευθερισμό, ε μπορούμε να μετράμε προβατάκια μέχρι να έρθει και η ώρα του πολιτκού φιλελευθερισμού.

Στο στόμα του Χάγιεκ αυτά είναι σοφίες της ζωής. Στο στόμα του Χριστόδουλου είναι φανατισμός.

Απλό!

Ανώνυμος είπε...

Ακίνδυνε
έτσι που γράφεις , με διπλούς
ανάστροφους ειρωνικούς
υπαινιφμούς, μένεις για λίγους - θα το φας το ζειν ακινδύνως !
Τα βλόκια Ακίνδυνε είναι μόνο για αυτοβιογραφικά παραλειπόμενα, περιγραφές εικόνων από το παράθυρο του τραίνου και τέτοια.
Τι λέω, ξέρεις, αλλά επιμένεις σε αυτό που είσαι - έτσι μας
αρέσεις.

Ο Χριστόδουλος είπε ποτέ τέτοια ;

akindynos είπε...

Ο Χριστόδουλος μιλάει τόσο πολύ για τόσα πολλά, ώστε να μπορεί κανείς να του αποδώσει οτιδήποτε. Πάει με όλα θέλω να πω.

Τι είναι μια προσωρινή δικτατορία μπροστά στην αιωνιότητα του φιλελευθερισμού; Τα ίδια δε λέει κι ο Χριστόδουλος. Να υπομένουμε τα δεινά (δηλαδή τον ίδιο) με τα οποία μας δοκιμάζει ο θεός.

Γκρινιάζουν οι φιλελεύθεροι επειδή ο Χάγιεκ είναι άγνωστος στην Ελλάδα. Εγώ νομίζω πως πρόκειται για ξεκάθαρη παρέμβαση της θείας πρόνοιας. Το αντίθετο με την ευρύτατη αποδοχή του Τσόμσκυ. Που είναι ακαταμάχητο τεκμήριο της εγκατάλειψης του κόσμου από τον θεό.

Για τη θεαματικότητα του μπλογκ, υποτιμάς το μέσο, τον ιστό. Αυτή τη στιγμή ο γκούγκλος βγάζει δέκα χιτ για Φρήντριχ Χάγιεκ και άλλα τόσα για Φρίντριχ Χάγιεκ. Οσονούπω θα προστεθεί κι αυτή η σελίδα.

[σατανικά γέλια]
[σατανικός βήχας γιατί πνίγηκα από τα γέλια]

Ανώνυμος είπε...

Tότε πρέπει να προσθέσθω και εγώ λίγα προς αποκατάσταση Χριστοδούλου.
Ο Χριστόδουλος είπες θέλει να υπομένουμε τα πάθη του Θεού γιατί έτσι δοκιμάζεται η πίστη.
Ο Αμλετ ρωτάει :
τι είναι ανώτερο στο πνεύμα,
να υπομένεις ( μιά άδικη τύχη )
ή
να επαναστατείς ( και να την
αρνείσαι ) ;
Και συνεχίζει αφού απάντηση δεν
δίνει :
Να ζει κανείς ή να μην ζεί ;

Ε, ο Χριστόδουλος απαντά στην ερώτηση του Αμλετ -
Να υπομένεις - και να ζεις !

akindynos είπε...

Δηλαδή δεν μας φτάνουν τα δικά μας βάσανα, πρέπει να φορτωθούμε και ξένα (™ Ανδρέας)

Και απ' όλα τα ξένα, προς υπεράσπιση του Χριστόδουλου, διάλεξες εκείνα που αναφύονται στους ομιχλώδεις βάλτους του προτεσταντικού βορρά!

Είσαι κρυπτοφιλελεύθερος, πάει και τελείωσε.
Κι ο Χάγιεκ ήταν κρυπτορθόδοξος, όμως.

Ανώνυμος είπε...

Χα χα !

Μα, νομίζω ότι ο Αμλετ έμενε
στο Μαρκόπουλο κοντά !

Ανώνυμος είπε...

Ήδη την έκανα φυλλάδιο και την μοιράζω έξω από τα κολλέγια του Π. Ψυχικού, της Αγίας Παρασκευής και τα "ιδρύματα" Bussiness Management

Ευχαριστώ Ακίνδυνε που ξέθαψες, μαζί με τα κόκκαλα 35.000 Χιλιανών και την συνέντευξη του επιβλέποντος δολοφόνου τους.