or simply "pissing around and pissing us off", according to a certain individual.

Πέμπτη, Αυγούστου 31, 2006

Ακίνδυνα Γκάλοπ (ή whoa Paschos, whoa)


Καυτηριάζει ο Πάσχος Μανδραβέλης τα τηλεοπτικά μέσα για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν τη σύγκρουση Χεζμπολάχ-Ισραήλ. Εκεί αποδίδει το υψηλότατο ποσοστό των Ελλήνων (79%) που θεωρούν ότι το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο. Εύστοχα κάνει διάκριση με το επίσης υψηλό ποσοστό των Ελλήνων (51%) που τάσσονται με τη Χεζμπολάχ, μιας και αυτό αφορά σε πεποίθηση κι όχι σε γεγονός. Και επειδή, κατά τα φαινόμενα, ο ίδιος γνωρίζει ότι τον πόλεμο δεν τον ξεκίνησε το Ισραήλ (γεγονός 1) και ότι τον πόλεμο τον ξεκίνησε η Χεζμπολάχ (γεγονός 2) θεωρεί ότι υφίσταται μια άγνοια των γεγονότων αυτών από την ελληνική κοινωνία.

Η ερώτηση στο γκάλοπ ήταν, «Ποιος πιστεύετε ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στο Λίβανο; Το Ισραήλ ή η Χεζμπολάχ;». Οι απαντήσεις κατηγοριοποιήθηκαν ως εξής: Το Ισραήλ, Η Χεζμπολάχ, δεν ξέρω/δεν απαντώ. Και πως θα μπορούσαν αλλιώς αφού στην ερώτηση υπάρχει υποχρεωτική διάζευξη; Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος με την εκτίμηση ότι τον πόλεμο τον ξεκίνησαν "και οι δύο", δεν είχε τη δυνατότητα να απαντήσει. Οπότε προσμετράται στα δ.ξ./δ.α.

Κάποιος άλλος όμως που δεν πιστεύει ότι τον πόλεμο τον ξεκινήσανε "και οι δύο", αλλά "περισσότερο το Ισραήλ και λιγότερο η Χεζμπολάχ" δεν είναι λογικό να καταλήξει στην απάντηση "το Ισραήλ"; Φταίει ο ερωτώμενος που δεν διαλέγει "δεν ξέρω/δεν απαντώ", αλλά εκείνη από τις υποδεικνυόμενες απαντήσεις που του φαίνεται εγγύτερα στη γνώμη του;

Και καλά οι Μινωτήδες και οι Παξινές της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας. Ο Μανδραβέλης που είναι μετρημένος, σοβαρός, έξυπνος και πάνω απ' όλα είρων με τον Σαλπιγγίδη, μελέτησε καθόλου τις ερωτήσεις πριν αξιολογήσει τις απαντήσεις;

(και το κυριότερο, γιατί στα πλαίσια των ίσων αποστάσεων η ειρωνία Σαλπιγγίδη-Νασράλα δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη Γκαλίνοβιτς-Χαλούτζ;)

Το 53% των αμερικανών θεωρεί ότι ο πόλεμος ξεκίνησε από την Χεζμπολάχ. Και το 15% από το Ισραήλ. Μετά από μια περίπλοκη προσθαφαίρεση, που ο χώρος δεν επιτρέπει να αναλύσω, παίρνουμε ένα 32% δ.ξ/δ.α.

Αυτό το 32% υποτίθεται πως αποτελεί κάποιου είδους τεκμήριο κριτικής σκέψης. Ξέρετε, ο φιλελευθερισμός, ο ορθολογισμός, ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους (αυτό πάει με όλα), η θεωρία της εξέλιξης, το φθηνό ίντερνετ. Ειδικά το τελευταίο είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

Εγώ ας πούμε το χρησιμοποίησα για να βρω άλλες παρόμοιες δημοσκοπήσεις. Σαφώς αντιδραστική ενέργεια, αποτέλεσμα της πολυετούς παρακολούθησης τηλεόρασης. Ειδικά τον Κανελλάκη του Μέγκα να τα παίρνει στο κρανίο άγρια χαράματα ενώπιον της ανίκανης να αντιδράσει Λεονάρδου, αυτό δεν το χάνω με τίποτα. Η καλύτερη αφύπνιση. Είμαι ανορθολογικό άτομο, τι να κάνω;

Και το έφερε έτσι ο έξυπνος σχεδιασμός του γκούγκλου ώστε όχι μόνο να βρω δημοσκόπηση με το ίδιο, ουσιαστικά, ερώτημα αλλά επιπλέον να είναι και της ίδιας εταιρίας!!!

Washington Post-ABC News Poll

The Washington Post Monday, August 7, 2006

This Washington Post poll was conducted by telephone August 3 - 6, 2006 among 1,000 randomly selected adults nationwide. Margin of sampling error for overall results is plus or minus three percentage points. Sampling error is only one of many sources of error in this or any other public opinion poll. Fieldwork by TNS of Horsham, PA.

Who do you think is more to blame for the current conflict between Israel and Hezbollah in Lebanon - (Israel), (Hezbollah), or both equally?

Israel
Hezbollah
Both equally
Other
No opinion
7
39
46
1
6
Τρομερό; Ξαφνικά, απλά δίνοντας την επιλογή "και οι δύο" το 32% δ.ξ/δ.α κατέβηκε στο 6% + 1% του "άλλο". Και να σκεφτεί κανείς ότι εκείνο το equally, στην Ελλάδα σε μια χώρα όπου οι ίσες αποστάσεις δεν χαίρουν ιδαίτερης εκτίμησης, πάλι θα προκαλούσε "παραμόρφωση".

Ναι, ναι, ξέρω. Δεν είναι "ουσιαστικά" το ίδιο ερώτημα γιατί άλλο "ποιος ξεκίνησε" κι άλλο "ποιος φταίει". Μόνο που η ίδια η Gallup International στο δελτίο τύπου, εξηγώντας τα ευρήματα από τις απαντήσεις στην ερώτηση αυτή ("Who do you think initiated the war..."), χρησιμοποιεί εφτά φορές τη λέξη blame.

Στο βάθος η Ρίτα τραγουδάει Put the blame on Hezbollah.

(and remember, when I say whoa ... I MEAN WHOA)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το σχόλιο και το εύρημα.

Διάβασα, το φταίξιμο δικό σου και το σχόλιο του Πάσχοντα.

Ενας κανονικός άνθρωπος γνωρίζει ότι η ερώτηση ποιός ξεκίνησε
τον καυγά ; σημαίνει ποιός φταίει
ή δεν σημαίνει τίποτα.

akindynos είπε...

Καλά, άμα δυσφορείς με τον Πάσχο (που έχει και χιούμορ, κρύο έστω) τότε μη διαβάσεις το σχόλιο της ντόπιας icap.

Διαφωνούμε, λέει, οι έλληνες με ένα γεγονός.

Για το καυγά που λες, κι εγώ της ίδιας γνώμης είμαι. Αλλά αυτοί της είναι της σχολής της ελευθέρας βουλήσεως. Δεν τους κάνεις καλά με τίποτα.

Άπαξ και ξεκίνησες το καυγά, εσύ φταίς. Δεν σε ανάγκασε κανείς να το κάνεις, πάντα είχες τη δυνατότητα να το αποφύγεις.

Να δω αν αρχίσει να γράφει τέτοια ο Πάσχος τι θα κάνεις.

Ανώνυμος είπε...

Oι Έλληνες πιστεύουν ότι για τον πόλεμο ευθύνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα, όχι μόνο τάσσονται υπέρ της Χεζμπολάχ αλλά συγχρόνως τείνουν να διαφωνούν με το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Αυτό γράφει η ΙΚΑΠ.
Η Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατική οργάνωση και αυτό είναι γεγονός γράφουν έκπληκτοι που δεν το βλέπουμε. Στο τέλος του πολέμου τουλάχιστον ο γερμανικός τύπος που έτυχε να παρακολουθώ την ονόμαζε παραστρατιωτική οργάνωση, πάντως όχι πάντα τρομοκράτες.


Εγώ τον άρχισα τον καυγά αλλά εκείνος έφταιγε που
τον άρχισα εγώ.
Πώς όμως να εξηγήσεις στον δάσκαλο τους χίλιους δυό τρόπους που εύρισκε για να σε ταπεινώνει μπροστά στις συμμαθήτριες και να σε αναγκάζει έτσι να αρχίσεις ( τον
καυγά ή τον πόλεμο ).

Αθήναιος είπε...

Σοφιστείες. Δηλαδή τον εγκαλείτε επειδή σχολιάζει το δεδομένο γκάλοπ και δεν κοίταξε να διορθώσει;

akindynos είπε...

Αθήναιε τον εγκαλώ (που λέει ο λόγος) επειδή δεν ερευνά το γκάλοπ.

Βλέπει ένα ποσοστό που θεωρεί ότι ενισχύει την κριτική του για τα χάλια της δημοσιογραφίας. Και αυτό ήταν. Ο θρίαμβος της κριτικής σκέψης, που κατά τα άλλα απουσιάζει ειδικά από τους ρεπόρτερ της τηλεόρασης.

Δε λέω, καμία καμήλα δεν βλέπει τη δικιά της καμπούρα.

do you get my cartoon point?

Με μια στοιχειώδη έρευνα πέφτεις στο άλλο γκάλοπ. Στην Ουάσιγκτον Ποστ δημοσιεύτηκε, όχι στην Αθλητική Ηχώ Τεχεράνης.

Τέλος πάντων, το να διορθώνεις κάποιον θετικό είναι. Υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει καλύτερος;

Αθήναιος είπε...

Η τάση σας να γίνεστε διδακτικός για τις νυν αλλά και τις επερχόμενες γενεές, έστω κι αν είναι καλοπροαίρετη, έχει γίνει αντιληπτή. :-)

Κριτικάρετε τον Μανδραβέλη επειδή σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γκάλοπ δεν συμφωνεί με τη δική σας "ανάλυση".

Θεμιτό μεν αλλά από τον βδελυρό Διαφωτισμό και μετά μας επετράπει και επισήμως να έχουμε διαφορετικές γνώμες και να τις κοινολούμε μάλιστα.

Αθήναιος είπε...

Χου-χου-χου

akindynos είπε...

Αυτός είναι ο Πάσχος που αγαπάμε!

(εντάξει, που υποληπτόμεθα, μη το παρακάνω)

Βέβαια ένα παιδί που πάμε μαζί σχολείο είπε κάτι, αλλλού, που η σεβάσμια Καθημερινή δεν θα επέτρεπε στον εαυτό της να δημοσιεύσει ποτέ.

23 πόντοι δεν καταπίνονται εύκολα

πι ες, την εβδομάδα 18-24/9 κάτι μου λέει ότι ο Πάσχος (κι εμείς από κοντά) θα έχει γκαλοποδουλειές με φούντες. Εξ Εσπερίας τα δεινά γκάλοπ, ουαν μορ τάιμ.