or simply "pissing around and pissing us off", according to a certain individual.

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2006

Ακίνδυνη Σιγουριά

Πριν περίπου πενήντα χρόνια χάσαμε τον Σαρλ Πιρό.

Αρχικά ειπώθηκε ότι εξαφανίστηκε με το τζιπ του. Τρίχες.

Αλλά πάλι, εύκολο ήταν να πεις ότι αυτοκτόνησε;

Με χειροβομβίδα.

Στο οχυρό Ντιεν Μπιεν Φου.

Τα famous last words του δεν τα γνωρίζουμε. Αλλά έχει μείνει famous το πόσο υποτίμησε τον αντίπαλο, και πόσο υπερτίμησε εαυτόν.

Ο συνταγματάρχης πυροβολικού θεωρούσε αδύνατο να καταφέρουν οι Βιετμίνχ να φέρουν βαρύ πυροβολικό σε απόσταση βολής από το οχυρό. Αλλά τα μικρά κίτρινα ανθρωπάκια το πέτυχαν. Κομμάτι-κομμάτι μεταφέρανε τα πυροβόλα τους μέσα από τη ζούγκλα.

Ο Σαρλ επίσης έκανε το λάθος να διαβεβαιώσει ότι κάνενα πυροβόλο των Βιετμινχ δεν θα προλάβει να ρίξει τρεις φορές, πριν καταστραφεί από τα δικά του

Τη πρώτη νύχτα της επίθεσης, που εξελίχθηκε σε πολιορκία πενηνταπέντε ημερών, οι Βιετμινχ έριξαν κοντά δέκα χιλιάδες οβίδες. Ο Πιρό αυτοκτόνησε την επομένη.

Αν μη τι άλλο διέθετε ευθιξία ο άνθρωπος. Και εικάζω πως ακριβώς λόγω της ευθιξίας χρησιμοποιήσε χειροβομβίδα. Και όχι το προσφορότερο, υποθέτω, πιστόλι του. Για να δώσει ένα μακάβριο μέτρο της αποτυχίας του.

Τον θάψανε στα μουλωχτά. Για να μην πέσει το ηθικό των ανδρών. Ενώ το ότι χάθηκε με το τζιπ ήταν καθησυχαστικό.

Θυμήθηκα την ιστορία διαβάζοντας το σχόλιο του j95 για το ισοζύγιο ισχύος στο Λίβανο, καθώς βέβαια και μαθαίνοντας τα νέα για την αλλαγη ισραηλινού διοικητή στο μέτωπο.