or simply "pissing around and pissing us off", according to a certain individual.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2007

God made me do it

Με αφορμή τον επαπειλούμενο κυνικό (as ανθρωπιστικό) βομβαρδισμό του Βιετνάμ, νομίζω πως είναι χρήσιμη η υπενθύμιση μιας "παρωνυχίδας" της αντισημιτικής προπαγάνδας των Ναζί.

Το 1940, μετά την εισβολή στην Πολωνία, βγαίνει στους γερμανικούς κινηματογράφους ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας μιας ώρας περίπου. Ο τίτλος είναι Der Ewige Jude, κατά λέξη «Ο Αιώνιος Ιουδαίος» αλλά είναι προφανής η παραπομπή στον Περιπλανώμενο Ιουδαίο. Οι δημιουργοί του υποτίθεται πως έχουν καταγράψει το αληθινό πρόσωπο των εβραίων, στο γκέτο της Βαρσοβίας. Αυτό που οι εβραίοι της Γερμανίας κρύβουν κάτω από το προσωπείο του πολιτισμένου.

Φυσικά δεν είναι τίποτα άλλο από μια ανθολογία στερεοτύπων και κατηγοριών για τους εβραίους, ό,τι η ευρώπη συσσώρευε αιώνες πριν το Ολοκαύτωμα.

Η πιο δυνατή σκηνή είναι η καταγραφή της τελετουργικής σφαγής ζώων, σύμφωνα με τις επιταγές του κοσέρ.

Υποτίθεται πως η συγκεκριμένη σκηνή στόχευε στον ερεθισμό, στο σοκ καλύτερα, του Χίτλερ προσωπικά. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό, λένε όμως πως ήταν η "σταγόνα" για την διαταγή να ξεκινήσει η φυσική εξόντωση των εβραίων.

Παράλληλα με αυτά, μια-δυο μέρες νωρίτερα για την ακρίβεια, έπεσα σε μια δημοσίεση του Brad Bushman με τον σκανδαλιστικό τίτλο When God sanctions killing; Effect of scriptural violence on aggression (έγγραφο pdf). Πρέπει να πω ότι ένα μέρος του σκανδαλισμού οφείλεται στην ανάμνηση περασμένων μεγαλείων. Εν ολίγοις ο καθηγητής λέει ότι διαπίστωσε πειραματικά πως οι άνθρωποι παρουσιάζουν περισσότερο επιθετική συμπεριφορά αν προηγουμένως έχουν υποβληθεί σε μια αφήγηση που τους παρέχει "έξωθεν" νομιμοποίηση της βίας. Πιθανώς να λέει κάτι περισσότερο πολύπλοκο, αλλά εγώ αυτό κατάλαβα.

Ο θεός όντως είναι μια πηγή τέτοιας νομιμοποίησης, εξωτερική. Συμφωνώ.

Τα δικαιώματα των ζώων, τετράποδων παλαιότερα και δίποδων σήμερα, δεν είναι επίσης τέτοια πηγή;

Μη διανοηθείς να διαφωνήσεις, έτσι να απλώσω το χέρι πιάνω τους Κριτές. You have been warned.

(πάντως οι δημοσιεύσεις του Βουσμάνου φαίνονται ενδιαφέρουσες)

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στέλνεις κάτι τόσο ερεθιστικό και αμέσως του βαζεις καπάκι τις καραμέλες. Μπορεί να είναι και το γνωστό κόλπο αλλά εγώ δεν φοβάμαι τους αγνώστους αφού είναι
ακίνδυνοι.

Σε αυτό έχασα το νήμα.
Ο τίτλος είναι κραυγή που δηλώνει σχιζοφρένεισ.
Τον αιώνιο Ιουδαίο τον είδα, είναι μία ταινία κτηνώδους ρατσισμού.
Τα περασμένα μεγαλεία έχουν το μέγεθος του Πόλεμος και Ειρήνη και τα πήδησα, ελπίζοντας να μην βρίσκεται εκεί το κλειδί του μυστηρίου.
Η έξωθεν νομιμοποίηση της βίας είναι μάλλον προφανής - αν και η σύγχρονη ψυχαναλυτική φιλολογία ισχυρίζεται την έσωθεν νομιμοποίηση της τρομοκρατίας.
Πώς συνδέονται αυτά με τα ζώα ;

αφ

kukuzelis είπε...

Ενημερωτικά: Παλιότερα κυκλοφορούσε όλο το Der Ewige Jude στο You Tube. Σήμερα δυστυχώς όχι. Μόνο κάτι απομεινάρια έχουν μείνει (τα διατηρούν φασιστοεπαναστάτες, δυστυχώς και πάλι). Ποιος ξέρει τι polically correct μαλακίες επικράτησαν...Ήταν πολύ, μα πάρα πολύ, ψυχωφελές. Κρίμα. Κάθε αναφορά στο Βιετνάμ με κάνει να θυμάμαι την εισβολή στην Καμπότζη. Έχουν γραφτεί ωραία κείμενα.

kukuzelis είπε...

Συγνώμη για τη φρασεολογία μου.

Ανώνυμος είπε...

Τι σημαίνει
φασιστοεπαναστάτες ;

αφ

kukuzelis είπε...

Αν προσέξετε θα δείτε τον αγκυλωτό σταυρό. Βρείτε μου εσείς καλύτερο όρο. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

Φασίστες σκέτο. Επαναστάτες γιατί ;

αφ

akindynos είπε...

@αφ, οι καραμέλες είχαν ξεμείνει στο συρτάρι, δεν σχετίζονται μ' αυτό.

Να σου πω πως συνδέονται.

Ο θεός ζητά από τους πιστούς να τιμωρήσουν το βιασμό και φόνο της γυναίκας.

Το ντοκιμαντέρ ζητά από τους γερμανούς να τιμωρήσουν τους άσπλαχνους σφαγείς των ζώων.

Η θρησκεία των δικαιωμάτων ζητά να τιμωρήσουμε τους παραβάτες τους.

Μετατίθεται η νομιμοποίηση της βίας σε ένα εξωτερικό άφθαρτο στοιχείο. Δεν έχω εγώ κάποια ιδιοτέλεια ή συμφέρον. Αυτοί βασανίζουν τα ζώα. Θυμήθηκα τώτα κι ένα πόστερ που είχε κυκλοφορήσει πριν καιρό. Για να σοκάρει έδειχνε εν δράσει ένα κυνηγό φώκιας, με το φώτοσοπ να έχει βάλει ένα μωρό στη θέση του θηράματος. Άφες αυτοίς.

@kuk, το βρήκα σε torrent και το κατέβασα. Για να είμαι ειλικρινής συναισθηματικά με άγγιξε περισσότερο η φωνή του αφηγητή. Με έθλιβε η τύχη των "κομπάρσων" αλλά το εντονότερο συναίσθημα ήταν η αηδία για τον αφηγητή. Γερμανικά δεν ξέρω, από τους αγγλικούς υπότιτλους ότι κατάλαβα. Δεν ήταν τι έλεγε αλλά ο τρόπος του. Η αποστροφή που έβγαζε με το χρώμα της φωνής του.

Η Καμπότζη, άλλο σφαγείο εκεί.

Σαν φασιστοεπαναστάτες εγώ καταλαβαίνω εκείνα τα ζόμπι που παρουσιάζουν το φασισμό σαν αντικαπιταλιστική στάση.

kukuzelis είπε...

Ξαναδιάβασα το κείμενο σου έχοντας υπ όψη τις τελευταίες επεξηγήσεις-αποκαλύψεις σου. Δεν κατέβασα (ακόμα) το pdf αλλά αυτό που σημειώνεις:

"ο καθηγητής λέει ότι διαπίστωσε πειραματικά πως οι άνθρωποι παρουσιάζουν περισσότερο επιθετική συμπεριφορά αν προηγουμένως έχουν υποβληθεί σε μια αφήγηση που τους παρέχει "έξωθεν" νομιμοποίηση της βίας",

μου θύμισε το το πείραμα του Milgram (το πείραμα έγινε το 1963 και εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον). Βάζω στοίχημα ότι θα αναφέρεται και στην εργασία του Βουσμάνου.

Ανώνυμος είπε...

Kαι η ψυχανάλυση νομιμοποιεί την βία με την αφήγηση της παιδικής ηλικίας και η θεωρία της εξέλιξης με το τυχαίο και την δράση των λευκών αιμοσφαιρίων.
Το πρόβλημα είναι αυτό : η νομιμοποίηση της βίας. Δεν έχει νόημα, είναι μία σύγχρονη μεταφορά μιάς μανιχαϊστικής σκέψης.

Υπάρχει κακό και έγκλημα που συμβαίνει χωρίς βία και το χάδι σκοτώνει και υπάρχει βία στο φως και την ανάσταση.

αφ

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμα :
υπάρχει σήμερα φασισμός που είναι φιλοἱσραηλινός και σιωνιστικός, κανονικός φασισμός, εκτός Ισραήλ, παράδειγμα τα φασιστικα ευραντλαντικά κινήματα της Ρωσίας. Και υπάρχει και αντικαπιταλιστικός φασισμός.
Οπως όλα, όπως τα μαρξιστικά σοσιαλιστικά κινήματα σήμερα τίποτα δεν είναι αυτό που λέγει πως είναι. Είμαστε στο σταυροδρόμι, στην αρχή και ο καιρός θα δείξει.

αφ