or simply "pissing around and pissing us off", according to a certain individual.

Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007

Η αναξιοπαθούσα λογοκρισία του Google

Η είδηση είναι από το 2004 αλλά την έμαθα σήμερα από το Language Log. Η αναζήτηση jew στο google.com (έχει σημασία το domain) επιστρέφει μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων το JewWatch.com, ένα ρατσιστικό site.

Μετά τη σχετική κινητοποίηση το Google πρόσθεσε ένα sponsored link στην κορυφή της σελίδας των αποτελεσμάτων, που παραπέμπει στις εξηγήσεις της εταιρίας. Αν η αναζήτηση γίνει μέσω του google.gr δεν εμφανίζεται ο σύνδεσμος αυτός, αν και το JewWatch.com φιγουράρει πάλι πέμπτο.

Για να είμαι ειλικρινής βρίσκω γελοίο μια μηχανή αναζήτησης να απολογείται για ένα αποτέλeσμα που είναι σχετικό με το ερώτημα που τέθηκε, αλλά δυσάρεστο. Και όποιος διαβάσει με προσοχή τις εξηγήσεις του Google θα καταλάβει πως ο μόνος κερδισμένος είναι το JewWatch.com

Αυτό που δεν είναι γελοίο είναι η επιλεκτική επίδειξη ευαισθησίας.

Η αναζήτηση για martin luther king επιστρέφει μεταξύ των κορυφαίων αποτελεσμάτων το www.martinlutherking.org χωρίς το google να εμφανίζει κάποια αντίστοιχη δήλωση αποτροπιασμού. Βεβαίως αν το έκανε θα είχε αποφευχθεί μια μεγαλοπρεπής πατάτα του rockthevote.com.

Αναρωτιέμαι πως θα αντιδράσει το google.gr σε ένα αίτημα για εμφάνιση τέτοιας δήλωσης στη σελίδα αποτελεσμάτων για τη Μακεδονία. Αμφιβάλλει κανείς ότι το πρώτο αποτέλεσμα, καλώς ή κακώς, προκαλεί αναστάτωση και ταραχή σε ικανό αριθμό χρηστών του google.gr;

(δεν βάζω φυτιλιές, απλά σκέφτομαι φωναχτά, και πρακτοροχαοτικά)

6 σχόλια:

Αθήναιος είπε...

Πού αποδίδετε αυτή την "επιλεκτική επίδειξη ευαισθησίας" ;

akindynos είπε...

Νομίζω το εξηγεί ο ίδιος ο Σεργκέι Μπριν στην απολογητική του επιστολή προς την ADL

Thank you for taking the time to express your concerns related to Google's site ranking technology. As a result of several constructive discussions with Senator Charles Schumer, members of his staff, and based on input from you and your team, we are currently looking at various technical modifications - specifically for categories and other auxiliary information.

Φαντάζομαι πως ο λόγος που δεν έγινε κάτι παρόμοιο για την περίπτωση του Κινγκ, προς το παρόν γιατι φυσικά η δημαγωγία ανθεί σε όλους τους κήπους, ειναί επειδή οι ομόλογοι της ADL πωλητές αφροαμερικανοσύνης μπορούν να βρουν αιτίες κι αφορμές απείρως πιο πραγματικές από τις σελίδες αποτελεσμάτων του γκούγκλ. Στο δελτίο συμβάντων του οικείου αστυνομικού τμήματος π.χ.

Μη κοιτάς εδώ, που η Ελευθεροτυπία μπορεί να γράφει την ADL στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Στην Αμερική δεν έχουν Στάθη.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί έρχεται πρώτο ; Οι πραγματικοί λόγοι ποιοί είναι ;

αφ

Ανώνυμος είπε...

So you are still here, my friend?

akindynos είπε...

@alex z
Ακόμα λίγο. Αλλά και μετά το λίγο, θα αφήσω χάρτη και οδηγίες που θα βρίσκομαι.

@α.φ. Δεν υπάρχει "πραγματικός" λόγος. Έχει το γκουγκλ μια φόρμουλα, ας πούμε, και υπολογίζει πόσο σχετική είναι μια σελίδα με τους όρους της αναζήτσης που κάνεις.

Μια παράμετρος είναι το κείμενο στους συνδέσμους που οδηγούν στη σελίδα. Αν γεμίσω το δίκτυο με συνδέσμους που οδηγούν μεν στο παιδαγωγικό ινστιτούτο αλλά με κείμενο αντιπαιδαγωγικό ινστιτούτο, τότε με λίγη τύχη η αναζήτηση για τη λέξη αντιπαιδαγωγικό θα βγάζει ψηλά το παιδαγωγικό ινστιτούτο.

Όπως είπα αυτή είναι μόνο μία παράμετρος. Ας υποθέσουμε όμως ότι καταφέρνω μ' αυτό τον τρόπο κάποια στιγμή να φτάσω στην πρώτη σελίδα, έστω δέκατο αποτέλεσμα. Διαδίδω το νέο και τότε αρχίζει μια αυτοτροφοτούμενη αλυσίδα. Είτε για να με επαινέσει, είτε για να με ψέξει, όποιος φτιάχνει τέτοιο σύνδεσμο προκειμένου να αποδείξει του λόγου το αληθές, και ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ όποιος ακολουθεί το σύνδεσμο, κάνει ισχυρότερη τη σχέση μεταξύ της σελίδας και του όρου αναζήτησης στα μάτια του αλγόριθμου του γκουγκλ.

Η βουλγαρομακεδονική σελίδα πιθανότατα ανέβηκε στη πρώτη θέση του google.gr επειδή πολλοί έλληνες παρέχουν σύνδεσμο προς αυτή. Το γκουγκλ το ενδιαφέρει η σχέση, όχι αν πρόκειται για έλξη η απώθηση.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κανείς να πειράξει
την μηχανή ;
Αν μπορεί καλά κάνουνε και ζητάνε συγνώμη για το «λάθος». Αν
όχι, όπως στα παραδείγματα σου, είναι εντελώς παράλογη, ακατανόητη.

αφ