or simply "pissing around and pissing us off", according to a certain individual.

Τρίτη, Νοεμβρίου 21, 2006

Βοήθεια σας παρακαλώ, πριν τριάντα χρόνια

...

Η κυβέρνηση όχι μόνο κάλυψε πλήρως (δεν την πολυπίεσε άλλωστε και η αντιπολίτευση) τις ευθύνες της αστυνομίας για το τρομοκρατικό όργιο στην Αθήνα στις 25 του Μάη, αλλά και επετέθη εναντίον όσων «λοιδωρούν» και «δυσφημούν» τα σώματα ασφαλείας. Έτσι, έναν ολόκληρο μήνα μετά, δεν έχει ακόμη καταλήξει πουθενά η «αυτοκριτική» της αστυνομίας και η «διοικητική έρευνα» (κι ωστόσο, υπάρχουν μια γυναίκα νεκρή με το κορμί λειωμένο από την Α.Π. 1208 «αύρα», δέκα τουλάχιστον πολίτες τραυματισμένοι από σφαίρες, καταγγελίες δημοσιογράφων, οπερατέρ και φωτορεπόρτερς και κατά συγκεκριμένων αστυνομικών οργάνων για τον τραυματισμό τους «εν ψυχρώ» και, πάνω απ' όλα, μια ακόμη δικαστική απόφαση, που έκρινε αντισυνταγματική, άρα παράνομη, τη διάλυση της διαδήλωσης εκείνη τη μέρα). Αντίθετα, δημοσιεύεται σήμερα το εκπληκτικό ότι κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας (του κ. Δ. Τσεβά) διεξάγεται ήδη προανάκριση από την Γενική Ασφάλεια (!) εναντίον ατόμων που ανήκουν σε συγκεκριμένες «εξτρεμιστικές» οργανώσεις (ΕΕΑΜ, ΕΚΚΕ, «Μαχητής», ΟΠΑ κ.α.)για ηθική αυτουργία στα γεγονότα της 25 του Μάη. Την προανάκριση διεξάγουν ο επικεφαλής των «αυρών» (!) αστυνομικός διευθυντής κ. Κατσίμπαρος και ο επίσης αστυνομικός διευθυντής κ. Μουρελάτος (γνωστός τουλάχιστον για την ισάξια εκείνη του κ. Καραθανάση μαρτυρική του κατάθεση στη δίκη του «Πολυτεχνείου»).

...

Το πιο ατράνταχτο επιχείρημα, ωστόσο, ότι είναι υπεραρκετή η «κάλυψη», που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία στα αστυνομικά όργανα, ακόμη και για να αυθαιρετούν, μου το διατύπωσε χθες ο δικηγόρος κ. Νικ. Κωνσταντόπουλος: «Το δικτατορικό καθεστώς στην εφταετία, δεν χρειάστηκε να επιφέρει καμιά ουσιαστική μεταβολή στην ισχύουσα νομοθεσία: ήταν τόσο «ανοιχτή», ώστε να καλύπτει, ή και να «νπμιμοποιεί» το όργιο αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας των κρατικών οργάνων σε βάρος του λαού».

...

26 Ιουλίου '76


Το άρθρο του Γ. Βότση αφορούσε σε απόπειρα να χαρακτηριστούν ιδιώνυμα τα κατά αστυνομικών οργάνων αδικήματα. Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία με τίτλο Τα «Ιδιώνυμα». Αντέγραψα τα δύο αυτά τμήματα από το βιβλίο "Σε Μαύρο Φόντο", εκδ. Στοχαστής.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ Ακίνδυνε οτι δεν κατάλαβα ακριβώς τι θές να πείς μ' αυτές τίς δύο επιλογές κειμένων που έκανες - οπότε δεν σχολιάζω επι της ουσίας. Ο Βότσης έτσι κι'αλλιώς ποτέ δεν με εξέφρασε γιατί η "συμπάθειά" του πρός την 17η Νοέμβρη (όπως και της παλιάς "Ελευθεροτυπίας") μου ήταν απεχθής. Το ζήτημα για μένα δεν είναι μόνο πολιτικό ή "ιδεολογικό" (που έτσι κι' αλλοιώς δεν είναι). Μπήκε στη ζωή μου η 17 Νοεμβρη και σκότωσε δυό ανθρώπους που θεωρώ "δικούς μου". Τον Νίκο Μομφεράτο που όταν ήμουν ακόμα 20something με είχε εμπιστευθεί και μου είχε φερθεί (δουλειά μιλάμε τώρα) όπως ποτέ κανένας κωλοεκδότης δεν μου φέρθηκε - συμπεριλαμβανομένων και τών μεταμοντέρνων. Τον συμπαθούσα πολύ, ήτανε κύριος και μιλούσε καθαρά, ήξερες πού στεκόσουνα μαζί του - και πάντως δεν στεκόσουνα στο τεντωμένο σκοινί των μαφιόζων που τον διαδεχτήκανε. Ας πούμε όμως πως αυτό δεν είναι αρκετό. Τα παληκάρια αυτά που τόσο συμπαθούσε ο Βότσης, μού σκότωσαν κι' έναν φίλο, νεώτερό μου, εναν γλύκα άνθρωπο παντρεμμένο με παιδική φίλη και πατέρα δυό μικρών (τότε) παιδιών, τον Κωστή τον Περατικό που αν τον είχες γνωρίσει θα ήξερες πως και τίς κατσαρίδες τίς έβαζε πάνω σε χαρτάκι για να τίς βγάλει έξω απ' το σπίτι, δεν τίς πατούσε όπως εγώ συχνά (όχι πάντα!). Λοιπόν δεν τούς γουστάρω καθόλου γιατί δολοφονήσανε εν ψυχρώ απο εγωϊσμό και μεγαλομανία και στραβομάρα ενα χρυσό παιδί που μού λείπει πολύ. Αλλά γιατί ξέσπασα τώρα; Ποιός ξέρει. Το ταξί του γκούγκλ όπως λές κι' εσύ, δεν μπορούσα αυτά να τα γράφω στις εφημερίδες, τουλάχιστον όχι έτσι. Εδω νοιώθω "παρέα", οπότε λέω "θα με καταλάβουνε". Αρκετά σε ζάλισα -ευχαριστώ που μ' άκουσες και καλό μας ξημέρωμα.

akindynos είπε...

Καλημέρα, δεν πρόκειται για δυο κείμενα, αλλά για δύο τμήματα ενός άρθρου. Αυτό που θέλησα να δείξω είναι ότι η ασυλία που απολαμβάνει η αστυνομία δεν είναι "κατ' εξαίρεσιν".

Δεν καταλαβαίνω που βλέπεις τη σύνδεση με 17Ν. Αντικειμενικά η σύνδεση είναι αδύνατη γιατί τον Ιούλιο του 76 είμαστε 5 μήνες πριν το φόνο του Μάλλιου. Δεν έχει δημοσιευτεί καμία προκήρυξη, ούτε στην Αθήνα ούτε στο Παρίσι. Εκείνη τη χρονική στιφμή 17Ν δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά ννννννννννννννννν.

Στο υποκειμενικό, ο Βότσης είναι από τους λίγους που από νωρίς έχουν δει καθαρά τη 17Ν στις πραγματικές της διαστάσεις. Στο ίδιο βιβλίο έχει άρθρο του γραμμένο το 80, μετά το φόνο Πέτρου και Σταμούλη. Όπου επισημαίνει πως η 17Ν δεν είναι απλά ξεκομμένη από την κοινωνία, εν ονόματι της οποίας κλπ, αλλά ότι αδιαφορεί συνειδητά. Και ήδη από τότε μιλάει για την παθητική αποδοχή της σε ρόλο «λαϊκού τιμωρού». Ειρωνεύεται δε τον συγγραφέα της προκήρυξης ότι αναλώνεται σε περιπτωσιολογία προκειμένου να αποδείξει το αυτονόητο, ότι τα ΜΑΤ είναι κακά.

(Ο Πέτρου ήταν διοικητής ή υποδιοικητής των ΜΑΤ)

Για την ιστορία η νεκρή γυναίκα, θύμα του «τροχαίου» με το θωρακισμένο της αστυνομίας, ήταν η 65χρονη Αναστασία Τσιβίκα.

Γειά σου Νύφε!

Ανώνυμος είπε...

Το σημειώνω και στο πρώτο post οτι δεν κατάλαβα τι θές να πείς. Πράγματι δεν κατάλαβα - γιατί τα διάλεξες και τα ποστάρησες χθές, τί ήθελες να δηλώσεις "τριάντα χρόνια μετά;". Αν είναι αποσπασμα απο ένα άρθρο ή απο δύο δεν έχει και τόση σημασία. Κάποιο λόγο είχες ν' ανατρέξεις σ' αυτό το κείμενο κι' εγώ δεν σ' έπιασα (ούτε σ' έχω ακόμα πιάσει) και βρήκα την αφορμή να πώ αυτά που νοιώθω - και η νύφη με τσ' αρχίδες να μιλήσει γιά πολλή αρρώστεια. Τοποθετηθήκαμε λοιπόν, γνωριζόμαστε καλύτερα. Για κάτι τέτοιους σαν και μένα γράφονται οι εκθέσεις του στέητ ντηπάρτμεντ. Και για κάτι τέτοιους σαν τσ' αρχίδες γραφόντουσαν προφανώς οι προκυρήξεις της 17Ν. Εάν μπορεί να αυθαιρετεί ο ένας έτσι εύκολα στα συμπεράσματα που βγάζει, μπορεί και ο άλλος, έτσι δεν είναι; Οσο για τίς χρονολογικές λεπτομέρειες τις σχετικές με το πότε κατάλαβε ο Βότσης οτι είχε να κάνει με δολοφόνους, τι να σού πώ, εγω θυμάμαι οτι μέχρι την δολοφονία τού Μπακογιάννη δεν μιλούσε για δολοφονίες η "Ελευθεροτυπία" και ο ίδιος ο Βότσης αλλά για εκτελέσεις ή δεν θυμάμαι πώς αλλοιώς χαρακτηρίζονταν. Τέλος πάντων. Κακώς επανήλθα ίσως σ' αυτό το σκοτεινό κλίμα. Καλά νάμαστε και να κυττάμε μπροστά. Συγγνώμη που δεν κατάλαβα.

cellmaker είπε...

H νύφη με τσ'αρχίδες μάλλον δεν έχει καταλάβει οτι τίς εκθέσεις τού σταίητ ντιπάρτμεντ τίς έγραφε ο ίδιος ο Κουφοντίνας,που παραδόθηκε ΄ηρωικά΄
Η διαμάχη τών αστών ονομάστηκε ΄τρομοκρατία΄.Ξεκαθαριστηκαν τα παλιά τζάκια,αλλά δεν πειράχτηκαν τα καινούρια που ανέτειλαν σιγά-σιγά και ολοκληρώθηκαν απο την πράσινη απάτη.Χτές μάθαμε ποιοί είναι οι τραμπούκοι κουκουλοφόροι πού τα σπανε μαζί με τους 'αντιεξουσιαστές΄.Χαφιέδες τής Αστυνομίας και ψευτοαναρχικός χώρος παρέα.Τα σέβη μου
Υ.γ
Το καλύτερο κείμενο για τον φόνο τού Καλτεζά το είχε γράψει ο Μανος Χατζιδάκις.
Προσοχή στα μηχανάκια και στις ζαρντινιέρες.Πετάνε συμφωνα με την Πολυδωρική Αστυνομία τών Πραιτωριανών.