or simply "pissing around and pissing us off", according to a certain individual.

Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2006

Ακίνδυνη Δημοφιλία



Στις φυλακές ο Κεχαΐδης και ο Γκουλιόβας διατηρούσαν πολύ καλές και συχνά «προστατευτικές» σχέσεις με τους άλλους κρατούμενους - με εξαίρεση τα «καρφιά». Αντίθετα, ήταν και οι δυο τους σκληροί, απροσάρμοστοι κι επιθετικοί στις σχέσεις τους με τους δεσμοφύλακες, τους αστυνομικούς και τούς δικαστές.

Το 1971 πρωτοστάτησαν οι δυο τους στην εξέγερση των ποινικών κρατουμένων στις φυλακές τής Αίγινας. Τούς μετέφεραν στην Κέρκυρα - στις φυλακές που τις τρέμουν όλοι. Όπως μαρτυρεί ο δικηγόρος κ. Ν. Κωνσταντόπουλος (κρατούμενος τότε για αντιστασιακή δράση) όταν η Ασφάλεια έκανε επιδρομή για έρευνα στα κελλιά και οι πολιτικοί κρατούμενοι αμύνθηκαν, αρκετοί ποινικοί και πρώτοι-πρώτοι ο Κεχαΐδης και ο Γκουλιόβας τους συμπαραστάθηκαν ενεργά. Από τις επαφές τους με τους πολιτικούς κρατούμενους απόκτησαν και τη συνήθεια να διαβάζουν κάπου-κάπου. Στον «Σαλονικιό» άρεσε να επαναλαμβάνει τη φράση του Κλεμάν Ντυβάλ στο δικαστήριο ύστερα από κλοπή και επίθεση κατά των αστυνομικών - πριν 90 χρόνια: «Ο αστυφύλακας με συνέλαβε εν ονόματι του νόμου. Κι εγώ τον χτύπησα εν ονόματι της ελευθερίας».

Στις φυλακές μιλάνε για κατάλογο προγεγραμμένων - ακριβώς από τους απροσάρμοστους στα «σωφρονιστικά» μέτρα. Ο Κεχαΐδης λέγεται ότι είχε προειδοποιηθεί από αστυνομικούς ότι δεν θα ξανάβλεπε δικαστήριο.

Ο Παναγιώτης Λιβερέτος (ο «αντάρτης» ναυτικός του «Αιόλιαν Γουίντ», που αυτοπυρπολήθηκε στις 22 Αύγούστου) κρατούμενος στον Κορυδαλλό με δίχρονη καταδίκη γιατί χτύπησε δικηγόρο, όταν έμαθε τον θάνατο του Κεχαΐδη έγραψε στο ημερολόγιό του: «... Το σπουδαιότερο στη δράση του ήταν όταν οργάνωσε στην Αίγινα μια στάση και χτύπησε τον αρχιβασανιστή Β..., πού είχε κάνει μαύρη τη ζωή σε όλους τους κρατούμενους πολιτικούς και ποινικούς. Από τότε ο Κεχαΐδης γίνεται ένας πολύ επικίνδυνος για το σύστημα, που μεθοδεύει την εξόντωσή του. Πριν ένα χρόνο θέλουν να τον στείλουν στην Κέρκυρα. Αντιστέκεται, όμως και καταφέρνει να μπει στο ψυχιατρείο. Δυστυχώς δεν κατάφερε να γλυτώσει και από τις σφαίρες...».



8 Οκτωβρίου '77

Γιώργος Βότσης, Ελευθεροτυπία