or simply "pissing around and pissing us off", according to a certain individual.

Τρίτη, Απριλίου 18, 2006

Ακίνδυνη Μετεωρολογία



Υποτίθεται πως το άνοιγμα των φτερών μιας πεταλούδας στη Βραζιλία είναι δυνατόν να προκαλέσει την εμφάνιση τυφώνα στο Τέξας. Δεν ξέρω, ίσως να συμβαίνει. Εμένα άλλο με καίει.

Μπορεί ένα τυφώνας στο Τέξας να προκαλέσει την μετακίνηση μιας πεταλούδας στη Βραζιλία, ώστε να αποφύγει τη γλώσσα ενός βάτραχου;

Για το Μαδράς τη Σιγκαπούρ τ' Αλγέρι και το Σφαξ
θ' αναχωρούν σαν πάντοτε περήφανα τα πλοία
κι εγώ σκυφτός σ' ένα γραφείο με χάρτες ναυτικούς
θα κάνω αθροίσεις σε χοντρά λογιστικά βιβλία

Όχι, δεν μπορεί. Περνάνε οι τυφώνες μπροστά του. Κι αυτός, ο ιδανικός κι ανάξιος εραστής των μακρυνών ταξιδιών, κάθεται και τους βλέπει. Ανατριχιάζει καμιά φορά από τη βοή τους. Αλλά τα φτερά του δεν τ' ανοίγει. Μένει κοντά στη ζεστή λάμπα, αυτή που στο τέλος θα τον κάψει.

Δεν είναι αλήθεια ότι οι πεταλούδες έλκονται από τα φώτα.

Μόνο αυτές με αδύναμα φτερά το παθαίνουν.


Στη φωτογραφία ο Έντουαρντ Λόρεντς. Από τους πρώτους που δούλεψε πάνω στη πρόγνωση του καιρού με υπολογιστές. Αναζητώντας την αιτιία των «ανεξήγητα» λανθασμένων προβλέψεων έκανε μια τρομακτική ανακάλυψη. Η απουσία ακίνδυνων δεκαδικών ψηφίων από τις τιμές των "αρχικών συνθηκών" προκαλούσε μεγάλες αποκλίσεις στην τελική πρόβλεψη.

Τα δεκαδικά ψηφία τα τρώγανε επειδή η χειρωνακτική εισαγωγή των δεδομένων ήταν κουραστική. Οπότε αντί για 3,14159 πι.χ δίνανε 3,142