or simply "pissing around and pissing us off", according to a certain individual.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2006

Ακίνδυνος Ιστός (από σελιλόιντ)

Συγκέντρωσα τις ταινίες πέντε αιαντοχρηστών, -

ονόματα δε λέω
- και έψαξα να βρω ποιες ταινίες έχουν "κοινές".

Σε σύνολο 483 διαφορετικών ταινιών:

441 τις έχει μόνο ένας/μία.

38 τις έχουν δύο.

4 τις έχουν τρεις, ήγουν Matrix, Pulp Fiction, Monty Python and the Holy Grail και Blade Runner


Καμιά από τις ταινίες δεν έχουν τέσσερεις ή πολύ περισσότερο και οι πέντε.


Αυτό από μόνο του δεν είναι και καμιά σπουδαία ανακάλυψη. Αν και το βρίσκω περισσότερο διαφωτιστικό από την προσωπική βαθμολογία κάθε ταινίας.


Ας υποθέσουμε όμως ότι η ταινιοθήκη του Ajaxilicious επιτρέπει στον καθένα να σχετίζει τις ταινίες της λίστας του μεταξύ τους. Λέμον, αυτό εννοούσα μιλώντας για γονείς και τέκνα. Έγραφα μεν ελληνικά αλλά σκεφτόμουνα προγραμματιστικά :-)


Δεν εννοώ σχέση χρονολογική όσον αφορά την καριέρα του σκηνοθέτη ή κάποιου ηθοποιού. Ή στην εξέλιξη μιας αφήγησης, π.χ πόλεμοι των άστρων ή νονοί.


Αλλά την αυθαίρετη, ολίγον βιωματική, ολίγον ποιητική, ολίγον οτιδήποτε. Τη σχέση που βλέπει ο καθένας μας μεταξύ φαινομενικά ή και ουσιαστικά ασύνδετων πραγμάτων.


Ας πούμε εγώ το Public Eye θα το συσχέτιζα με το Επάγγελμα Ρεπόρτερ. Για μένα είναι σχετικές, ίσως όχι οι ταινίες αλλά πάντως οι χαρακτήρες του Πέσι και του Νίκολσον. Στα δικά μου μάτια αυτοί οι δύο συνδέονται, δεν με ενδιαφέρει να το αποδείξω, μόνο να το πω. Οπότε θα ήταν χρήσιμο εκτός από τη σχέση να μπορεί να γράψει κανείς και δυο λόγια. Αλλά δύο λόγια, όχι δοκίμιο.


Το παραπέρα βήμα είναι η αναζήτηση σε άλλες λίστες "συγγενών" των ταινιών. Μπορεί σε μια λίστα να δω μια ταινία που αγνοώ εντελώς. Καλή ώρα κάποια ασιατική της Λέμον. Μπορεί η Λέμον να την έχει συσχετίσει με κάποια ισπανική, την οποία κάποιος άλλος έχει συνδέσει με μια αγγλική και πάει λέγοντας.


Ένα παράδειγμα "χρήσης" αυτών των σχέσεων θα ήταν να μπορεί κάθε λίσταρχος στο Ajaxilicious να "δηλώνει" τη διάθεση του. Υπάρχουν στα φόρουμ, μέσατζερ κλπ διάφορα καραγκιοζάκια για να δείξεις μια ποικιλία συναισθηματικών καταστάσεων. Δεν θα ήταν πιο συναρπαστικό (αποφεύγω τη χρήση του υπέροχου) να μπορεί κανείς να διαλέξει ένα χαρακτήρα από μια ταινία; Και με λίγη μαγεία, από τη βάση δεδομένων, μπορείς να δεις ποιοι έχουν "παρόμοια" διάθεση. Δηλαδή χαρακτήρες ταινιών που έχουν δηλωθεί σαν σχετιζόμενες με τη δική σου.


Αυτό θεωρώ ταξίδι. Αν βοηθάει καθόλου στην κατανόηση, είτε του κειμένου είτε της αδυναμίας μου να είμαι κατανοητός, όσο έγραφα άκουγα το The Whole Of The Moon των Waterboys.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να περάσει από δω ο Ιάκωβος να δει πόσα όμορφα πράγματα προτείνετε! Κι ελπίζω να τους βοηθήσετε να το τελειοποιήσουν αν χρειαστεί!

(και το τραγούδι - τι να πω...)

Ανώνυμος είπε...

Περάσαμε κι από εδώ :) Οι ιδεές που καταγράφεις είναι στα υπόψιν εδώ και μερικές εβδομάδες, όπου κάποιος φίλος λίγο-πολύ -- για κοίτα σύμπτωση -- ζήτησε τις ίδιες δυνατότητες. Να σε πληροφορήσω πως είναι ήδη στα υπ' όψιν ήδη. Σε ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Ακίνδυνε, τελικά ΕΙΝΑΙ ένα θαυμάσιο παιχνίδι, έτσι δεν είναι?
Απλώσαμε κάτω τα τουβλάκια μας και καθόμαστε γύρω-γύρω όλοι μαζί και τα κοιτάμε, τα ταξινομούμε, τα αλλάζουμε θέση, περιεργαζόμαστε τα του διπλανού μας...
Καταρχάς εντυπωσιάστηκα από το αποτέλεσμα της στατιστικής σου… γενικά η στατιστική-περί πάντων είναι κάτι που το κάνω συνεχώς, τόσο που με ανησυχεί και λίγο-, αλλα εδώ είδικα στις ταινίες που είναι το χόμπυ μου, με ενθουσίασε ακόμη περισσότερο.
Θα ήθελα κι άλλα, πολλά, αποτελέσματα, πολλών θεατών, και με βαθμολόγηση των ταινιών ταυτόχρονα, κι έτσι που τις μελέτησες, να βρείς κοινά και διαφορές, και το πότε και το γιατί...
Νομίζω ότι αρχικά θα περίμενα φυσιολογικά αποτελέσματα όπως το να μπορείς να κάνεις το πορτρέτο ενός θεατή βάσει των ταινιών που αρέσει, αλλά τελικά το πιθανότερο είναι ότι θα μας προέκυπτε κάτι ολίγον ποιητικό, όπως το περιγράφεις, ακριβώς διότι το θέμα εδώ είναι οι ταινίες, είναι πως φεύγει το μυαλό μας, όχι πως σκεφτόμαστε αλλά πως ονειροπολούμε…
Καλά, και το να διαλέξει ο καθένας ένα χαρακτήρα από μια ταινία-τι παιχνίδι άπαιχτο στ αλήθεια!
Δεν τελειώσαμε μ αυτό το θέμα ακόμη, ελπίζω. Εγω ακόμη σκέφτομαι…
Ελπίζω ο Ιάκωβος να έχει διάθεση να το πάει παραπέρα-το παιχνίδι μας...

Ανώνυμος είπε...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it » » »