or simply "pissing around and pissing us off", according to a certain individual.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 09, 2006

Ακίνδυνο Γουέστερν

«Σε μια έκταση κίτρινων αμμόλοφων, σ' ένα είδος οροπεδίου, βρίσκεται ο τόπος που περισσότερο μ' εντυπωσίασε σ' αυτό το ταξίδι. Είναι μια πραγματική χώρα ληστών, όπως βλέπουμε σε ορισμένα γουέστερν. Το νιώθεις ότι βρίσκεται εκτός νόμου, ή αν όχι εκτός νόμου, εκτός κουλτούρας του δικού μας κόσμου, σ' ένα άλλο επίπεδο. Στο χαμόγελο των νέων που γυρίζουν από την σκληρή τους δουλειά, υπάρχει ένα σπαρτάρημα υπερβολικής ελευθερίας, τρέλας σχεδον...»

«Η υπόληψη, η τιμή, η ευπρέπεια, η αξιοπρέπεια των φίλεργων πληθυσμών του Κούτρο προσβλήθηκαν βαθιά... οι κίτρινοι αμμόλοφοι, άλλος αφρικανικός όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον Παζολίνι, είναι οι εκατοντάδες των εκατοντάδων καθαρών, πολύχρωμων, χαρούμενων μικρών σπιτιών, του οργανισμού για τη μεταρρύθμιση όπου ο εργατικός κόσμος του Νότου, της Καλαβρίας, του Κούτρο, πιστός στη βιβλική προσταγή, κερδίζει το ψωμί με τον ιδρώτα του προσώπου του, κι όχι γράφοντας δυσφημιστικά άρθρα εναντίον των ίδιων του των αδελφών, εναντίον των Ιταλών...»

Απόσπασματα από το άρθρο "Ο μακρύς αμμόδρομος" του Παζολίνι και από τη μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου του Κούτρο. Θα είναι η πρώτη από τις τριάντα και πλέον δικαστικές διώξεις εις βάρος του Π.

Για περισσότερα, στην παρουσίαση του λευκώματος «Μακρύ ταξίδι της άμμου» εκδ. Ηλέκτρα από τον Χρήστο Σιάφκο.

Δική μου πηγή «Παζολίνι: χρονικό της βίας, της δίωξης και του θανάτου» εκδ. Εξάντας